Jdi na obsah Jdi na menu

Bramborové lívanečky slané

Sledoval jsem již po několikáté vystoupení sympatického kuchaře, myslím, že to byly TV Paprika. Starší pán, určitě po šedesátce, předváděl své umění v přípravě různých specialit, jejichž prioritou byla rychlost, dostupné suroviny a nenáročnost přípravy. Tak například mě zaujaly rychlé bramborové lívanečky.

Asi 20 dkg syrových brambor (oloupané nebo jen velmi dobře vymyté) nakrájíme na menší kousky, vsypeme do malého mixeru, přidáme jedno celé vejce, asi lžíci bramborového škrobu, lžičku prášku do pečiva, sůl, pepř, dva až tři stroužky česneku a důkladně rozmixujeme na hustší kaši. Pokud je hustá příliš zředíme trochou mléka nebo smetany na konzistenci trochu hustšího palačinkového těsta. Vlijeme do misky a přidáme bylinky podle chuti: majoránka, oregano, cibulová nať z jarní cibulky apod. Fantazii se meze nekladou. Necháme chvíli odpočinout a na rozpálené pánvi s trochou oleje pečeme menší placičky (po obou stranách, samozřejmě). Necháme odkapat tuk na mřížce nebo odsajeme ubrousky a vyrovnáme na mísu.

Jsou vynikající jako příloha, třeba i ke guláši, pikantním masovým kostkám typy „čína“, ale i pečenému masu jakéhokoliv typu (kuře, krkovička, libový bůček atd.)

Lívanečky jsou výborné pomazané některým krémovým sýrem (ricotta[1], lučina nebo „domácí lučina“ vyrobená ze šlehačky, jogurtu a jemného tvarohu) nebo i s pomazánkovým máslem posypané cibulkou, nebo i kaviárem, případně s drobně nasekaným uzeným lososem a nasekaným koprem, petrželovou nebo pažitkovou natí. Jakákoliv kombinace je výtečná jako předkrm nebo lehčí večeře.

Podotýkám, že lívanečky jsou vynikající i studené.

Tak dobrou chuť!

 

[1] Ricotta je italský sýr podobný tvarohu. Zhotovuje se z kravského nebo kozího mléka a používá se zejména při přípravě sladkých jídel. U nás se dá nahradit lučinou. Je jemnější, protože se nevyrábí z kyselého mléka ale ze syrovátky. Je proto velmi snadno stravitelná, vhodná i pro kojence a pro nemocné. Má vysokou nutriční hodnotu, nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin. Mezi všemi mléčnými výrobky je to produkt s nejmenším obsahem tuku.

 


Čas u nás doma



Kde se právě čte Vůně…



Portrét



Archiv

Kalendář
<< únor >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Statistiky

Online: 6
Celkem: 372459
Měsíc: 3316
Den: 194